Friday, November 20, 2009

Masih tak faham-faham.....

Macam-macam ada kan dalam set menu ni...mana yang baik mana yang tak baik tuk diet?...heheheh, ada budu lagi......

Pasal METABOLISME badan....

Yang saya tau...metabolisme ni adalah satu proses dimana badan membakar semula kalori yang diambil berkait rapat dengan aktiviti yg dilakukan.

Yang saya masih x fhm..msh x clear di minda saya ialah...

1. Camne nak tau tahap metabolisma badan kita?
2. Camne nak tingkatkan metabolisme badan kita?

Saya cuba google info...ni antara hasilnya....:

So, apa dia metabolisma?Ia adalah jumlah kalori yang dibakar oleh badan untuk mengekalkan fungsi dan nyawa. Segala aktiviti (termasuk proses pernafasan dan sistem badan) memerlukan tenaga (sumber kalori).

Perkara Semulajadi Yang Mempengaruhi Metabolisma Komposisi Badan:
Walaupun dua individu mempunyai berat badan yang sama, individu yang mempunyai berat otot berlebihan akan mempunyai metabolisma yang lebih tinggi kerana otot membakar lebih calorie berbanding lemak.

Genetics:
Setiap orang mempunyai struktur tulang dan bentuk badan yang berbeza (mesomorph, ectomorph, endomorph). Orang yang tinggi langsing (seperti pemain basketball) biasanya mempunyai metabolisma melebihi orang seperti Wayne Rooney atau yang berbadan “stocky”.
Umur:
Metabolisma akan menurun dengan umur. Dengan itu, keperluan calorie seseorang akan turun over time. Ini kenyataan hidup. Ini sebab utama kerana ramai akan menambahkan berat badan walaupun mengambil makanan yang sama (sewaktu muda).

Perkara Yang Boleh Meningkatkan Metabolisma
Latihan/Semanan:
Kombinasi latihan cardiovascular dan mengangkat berat adalah yang terbaik kerana ia akan menolong dalam meningkatkan calorie output dan juga dalam menambahkan otot.

Makan kerap:
Dengan makan 5-6 kali sehari, sistem-sistem badan sentiasa beroperasi dan keep the body active. Ini akan meningkatkan kadar metabolisma. Jangan skip meals dengan harapan untuk weight loss kerana skipping meals akan memaksa badan menurunkan kadar metabolisma kerana ia ingat ia sedang “puasa”.

Minum Air:
Air merupakan kandungan utama badan. Kurang air boleh menurunkan kadar metabolisma. Jadikan air mineral sumber air utama.

Nutritisi secara am:
Apabila umur kita makin meningkat, pengawalan calorie menjadi semakin penting kerana kita tidak lagi memerlukan jumlah calorie yang sama.

Makanan Pedas:
Walaupun kesan makanan pedas tidaklah mendadak, tetapi ia tetap “panaskan badan” dan meningkatkan metabolisma.

Supplement:
Kebanyakkan weight loss supplement dikategorikan sebagai thermobased supplements di mana ia akan meningkatkan metabolisma badan dengan kandungan seperti Guarana, L-Carnitine, Cayenne Extract dll.

Kesimpulan:
Metabolisma walaupun bergantung kepada perkara di luar kawalan kita, pastikan anda mempunyai keseimbangan dari segi kawalan pemakanan dan senaman. Kebanyakan masalah weight loss, weight gain dan metabolisma boleh diatasi dengan pengamalan fundamental yang baik.

Sumber: Kevin Zahri
Tambahan artikel
Cara Meningkatkan Metabolisme
Submitted by
admin gediq

a) Makan Dengan teratur, Apabila kita makan, secara automatiknya meningkatkan kadar metabolisme badan untuk proses penghadaman makanan.

b) Makan Lebih, untuk jaga badan juga perlu makan lebih tapi jaga lah benda apa yang dimakan itu juga. Jangan bertindak membuang dengan tidak makan kerana apabila anda tidak makan akan memperlahankan metabolisme.

c) Pengambilan Protein, Rantaian protein amat sukar untuk dipecahkan oleh itu lebih banyak penghadaman dilakukan secara tak langsung meningkatkan kadar metabolisme badan.

d) Makan Ikan & Makanan Kurang Lemak, Ini akan mengalakkan penghantaran maklumat “saya kenyang” kepada otak dan membantu isyarat di hantar kepada otak untuk metabolisme membakar dengan lebih banyak.

e) Makan makanan Pedas, Makanan pedas mampu meningkatkan jumlah yang di bakar ketika proses penghadaman.

f) Minum air Sejuk, kerana ini akan meningkatkan kadar metabolisme kerana badan pemanaskan air pada suhu tubuh.

g) Berjalan lebih pantas. Ini akan meransang kamu lebih berpeluh. Lebih banyak otot yang di miliki, lebih banyak yang akan di bakar sepanjang hari. Cubalah senaman
Dah jumpa info dan panduan, so saya kena alert mulai drpd sekarang.....zoooooooooooooooom!

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini...

Related Posts with Thumbnails