Kisahnya, saya cuba mempraktikkan stail my mom sbg ibu yg bekerja...cuba untuk "mudahkan" cara memasak. Sbb kan, ibu yg bekerja ni kdg2 dihambat dgn masa...ada masanya kalut dan bekejar dgn masa....
Saya ajar bibik tuk sediakan ikan yg nk digoreng (2-3 ekor), disalut siap2 dgn garam lada kunyit...simpan dalam peti ais. Mudahlah kiranya bila nk goreng, (kalo ikan mentah..kena kluarkan dulu dr freezer 2-3 jam sebelum) just campak dlm minyak panas kuali je kan...tp rupanya, sekali cakap teori gitu je tdk dapat membuatkan bibik saya fhm maksud tujuan asal buat begitu...
Disimpannya ikan yg dah disalut garam kunyit lada tu ke bahagian freezer yg beku tu. So, apa bezanya?...kan kena keluarkan dulu (defrost) sama mcm ikan mentah kan?...adohhh!...lagi leceh jadinya kan?..kalo ikan mentah biasa, buleh juga direndam air (menjadikan pulak ikan tu dah kureng kesegarannya...), tapi ni dah disalut ngan garam kunyit lada...x dapek lah nk buat apa...Pada fikiran dia, kan ke ikan atau ayam atau daging yg belum dimasak kena dibekukan.....?....aduhhhhh!.....toink..toink!
So kisah nak mudah dah jadik leceh pulakkk!...
Silap saya juga, x explain betul kan...?
No comments:
Post a Comment
Terima kasih kerana meninggalkan komen disini...